"Despre Tibet știm deopotrivă prea multe și prea puține. Suntem la curent, de pildă, cu ocuparea armată de către chinezi a acelui spațiu sacru, cu revoltele opozanților politici din China și Occident împotriva terorii comuniste, cu desele călătorii de captatio benevolentiae ale instituției lamaiste pe meridianele globului. Am văzut, cu mai multa sau mai puțină simpatie, pelicula "Șapte ani în Tibet", în care străluceste Brad Pitt. Mai știm că majoritatea expedițiilor de alpiniști au pornit din Tibet, căci cei mai mulți optmiari se află pe teritoriul acestui stat neliber. Însă ce înseamnă, de fapt, Tibetul pentru spiritul extrem-oriental? Care este locul său într-un univers și așa suprasaturat de idei, credințe și tradiții sacre? Însemnările lui Lobsang Rampa țin de specia jurnalului care formează și instituie personalitatea. Paginile sale sunt doldora de considerații punctuale, amintiri, flash-uri mnezice, "madlene" biografice și secvențe colective de coloratură istorică și politică. Dincolo însă de aparența însemnării diaristice, "Al treilea ochi" este un document al unei trăiri de un calm paroxistic, infuzat de spectrul unei sensibilități cu totul străine gesticulației occidentale. Cu discreție și naturalețe, cu simplitate și îndârjire, înțeleptul culmilor veșnic înzăpezite reface traseul spiritual al formării personale, dar și al unei istorii colective cu "pedigree" transcendent, izbutind să amalgameze frânturi ale unui scenariu tragic cu țesătura unui optimism radical incongruent Occidentului. Fără să-și propună să demonstreze ceva, înțeleptul tibetan ne convinge și ne edifică, lăsând întredeschisă ușa spre un orizont al unui spirit incomensurabil de pur." (Valentin Protopopescu, realizator "Texte si Pretexte", Radio Romania Cultural)
„Cartea este o incursiune în fascinanta lume a Tibetului, populată cu personaje ale căror valori și credințe sunt surprinzătoare pentru europeanul obișnuit. Desfășurată în decorul pitoresc al vechii capitale tibetane, Lhasa, și în cel al lamaseriei, unde autorul și-a făcut ucenicia, viața de călugăr buddhist apare ca o călătorie sinuoasă și plină de neprevăzut pe drumul către autocunoaștere și iluminare. Spectaculoasa civilizație tibetană ni se oferă prin intermediul unei povești emoționante și revelatoare.” (ziarul „Compact”)
„Lobsang Rampa – unul dintre primii maeștri care au prezentat în Occident doctrina buddhistă – ne arată prin intermediul unui roman extraordinar cum putem deveni o forță pozitivă pentru împlinirea binelui, astfel încât să ne dezvoltăm armonios noi înșine și să-i putem ajuta pe semenii noștri.” (revista „B24FUN”)
„Când deschizi o carte, aștepți să citești și să înveți ceva, fie că e istorie, fie că este o poveste de dragoste, fie că este un roman polițist. Al treilea ochi depășește cu totul această idee.” (Roxana Andrei, „CoffeeBreak”)