O întrebare care nu are un răspuns foarte sigur.
Pare ușor de răspuns: să determinăm distanța până la cele mai îndepărtate obiecte care se pot observa prin cele mai mari telescoape, adăugăm momentele din teoria Big-Bang când nu existau stele și aflăm mărimea Universului.
Cea mai îndepărtată galaxie observată se afla la 13,23 miliarde de ani lumină (un an lumină măsoară 9600 de miliarde de km). Putem spune că această galaxie a apărut atunci când Universul avea 470 de milioane de ani. Dar oare atât de mare este Universul?
Cea mai îndepărtată galaxie descoperită. Se află la 13,5 miliarde de ani lumină depărtare. Foto: NASA, ESA
Știm că Universul este în expansiune, iar galaxia de mai sus nu se mai află acum la o departare de 13,23 miliarde de ani lumină. Spațiul însuși s-a mărit, iar în prezent galaxia este și mai îndepărtată. Putem calcula acest lucru și aflăm că ea se află la 46 de miliarde de ani lumina depărtare de noi. De fapt, dacă luăm în considerare expansiunea Universului, acesta are un diametru de 93 de miliarde de ani lumină. Acesta este Universul observabil.
Dar lucrurile se complică. Inflația a putut apărea și în locuri mai îndepărtate decât cele pe care le putem observa. Spațiul poate fi mai mare și fiecare loc în care s-a produs inflația poate fi un univers în sine. În prezent nu putem afla dacă există și alte Universuri dar bănuim că al nostru are o lungime de 93.000 de miliarde de miliarde de km!