Oxigenul este un element chimic din tabelul periodic având simbolul O și numărul atomic 8. Este un gaz. Este cel mai răspândit element chimic de pe pământ.Oxigenul este un gaz incolor, inodor, insipid și puțin solubil în apă.
Oxigenul (O2) reprezintă 21% din aer și este un element esențial pentru supraviețuirea tuturor vietuițoarelor de pe Pământ. Există totuși bacterii care pot trăi fără prezența oxigenului (de exemplu, bacteriile sulfuroase).
Oxigenul a fost descoperit de către Carl Wilhelm Scheele (1772) și Joseph Priestley (1774), independent unul de altul. Joseph Priestley a introdus o cantitate de oxid roșu de mercur într-o capsulă așezată sub un clopot de sticlă din care se scosese aerul și care a fost scufundat parțial în mercur. După încălzirea capsulei, focalizând cu ajutorul unei lentile solare, el a constatat prezența unui gaz.
Oxigenul este cel mai răspândit element de pe planetă, găsindu-se atât în stare liberă cât și sub formă de compuși. În stare liberă, oxigenul se află fie sub formă moleculară în aer (21%), fie sub formă de ozon (O3) în straturile superioare ale atmosferei.
Reacția cu nemetale: S + O2 → SO2
Reacția cu unele metale
O2 + 2Mg → 2MgO
2Cu + O2 → 2CuO
3Fe + 2O2 → Fe3O4
2Ca + O2 → 2CaO
4Al + 3O2 → 2Al2O3
Oxigenul întreține viața și arderea. Se utilizează în medicină, aparat autonom de respirat sub apă în circuit închis pentru scafandri, albirea țesăturilor, sudură, tăierea metalelor, sinteza acizilor, motoare, obținerea experimentelor. Oxigenul prezintă cei mai mulți atomi.